"Ieder kind heeft toch het recht om écht kind te mogen zijn"

Afgelopen week is er een mooi artikel verschenen in De Heraut.

Het is niet vanzelfsprekend dat ieder kind een zorgeloze jeugd heeft. Soms lijkt het erop dat alles goed gaat, maar als je verder kijkt dan zie je dat dit niet voor ieder kind geldt..

Petra Wagtendonk is leerkracht van groep 6/7 op CBS Boterdorp. Ze is als vrijwilliger meegegaan met een Vakantieweek van Stichting Het Vergeten Kind, ook wel de Heppie-vakantieweek genoemd. CBS Boterdorp organiseerde op 25 juni 2021 een schoolreisje-op-school en een sponsorloop, waarvan de opbrengst, een bedrag van € 3.386, bestemd was voor het vrijwilligerswerk van deze juf.

Kun je je voorstellen dat je thuis nooit een knuffel krijgt? Dat er niemand is die vraagt hoe het met je gaat? Of dat er niemand is die naar je omkijkt?

Stichting Het Vergeten Kind vindt het belangrijk dat ieder kind écht kind mag zijn. De meeste kinderen in Nederland groeien op in een liefdevol huis, Het Hartenhuis, dat staat voor een lief en warm gezin. Natuurlijk is daar ook wel eens ruzie. Alleen kun je dit uitpraten en je hebt een veilig gevoel. Maar dat is niet voor alle kinderen in Nederland het geval. Er zijn kinderen die in een lastige thuissituatie zitten. Dat komt omdat de ouders veel problemen hebben of niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Soms kunnen de ouders er ook helemaal niets aan doen, omdat ze zelf een lastige tijd hebben gehad of veel stress ervaren. Gelukkig zijn er dan hulpverleners die de kinderen en de ouders kunnen helpen, zodat het thuis beter gaat. Alleen is dit niet altijd het geval en soms moeten kinderen een tijdje of voor langere tijd ergens anders gaan wonen. Door deze ontstane situatie krijgen deze kinderen steeds minder zelfvertrouwen. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor deze kinderen. Door het organiseren van verschillende projecten en verschillende activiteiten. Eén van de activiteiten is een Heppie-vakantieweek of weekend. In deze week of weekend staan de kinderen écht centraal en kunnen ze nieuwe vrienden maken en worden ze écht gezien. Het geeft deze kinderen weer een beetje zelfvertrouwen en het gevoel dat ze er mogen zijn.

Heppie-vakantieweek

“De Heppie-vakantieweek is bedoeld voor kinderen uit alle lagen van de bevolking”, vertelt Petra. “Voor kinderen waarbij thuis geen geld is voor vakantie. Ook kinderen die een stoornis of achterstand hebben en extra begeleiding bij het spelen nodig hebben. Of kinderen die in een lastige thuissituatie zitten. Kinderen die niet meer thuis wonen door problemen.”

Inzet juf Petra

De vakantieweek van juf Petra vond plaats bij groepsaccommodatie ‘De Buitenjan’ in Veldhoven.

“Ik ben met een open blik deze vakantieweek ingegaan”, vertelt ze. “Voor zowel kinderen als ook voor de vrijwilligers is het spannend om mee te gaan. Door samen te starten met een leuke activiteit beginnen de kinderen langzaam te ontdooien en voelen ze zich daarna veilig om met de andere kinderen te spelen. Een groep bestaat uit 24 kinderen. De begeleiding van de kinderen is één op drie. Mijn Heppie-vakantieweek was geslaagd, omdat ik heb ervaren dat de kinderen even zorgeloos kind konden zijn”, kijkt Petra tevreden terug op deze bijzondere invulling van haar zomervakantie.

Dank iedereen voor het doneren en dank aan Petra voor haar mooie bijdrage!

Meer nieuws

Privacy overzicht

Om de gebruikerservaring op de site te verbeteren en de website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Maar de keuze is natuurlijk aan jou of je deze gegevens met ons wilt delen.